HÍREK | A kutyák paradicsoma - Tavirózsa Kemping

Az Év Kutyabarát Panziója/Vendégháza kategória győztese 2014-ben a Tavirózsa kemping lett. Interjú a Tavirózsa Kemping tulajdonosával, Varga Gáborral.

Kutyabarát.hu: Mit jelent Nálatok a „kutyabarát” jelző? Miben nyilvánul meg ez a Tavirózsa Kempingnél?

Varga Gábor: A Tavirózsa Kemping tóparton helyezkedik el, és tíz éve működik. A kutyastrandunkat, a strand mellett 6 éve alakítottuk ki, mert észrevettük, hogy igény van rá.

A kutyabarát jelzőt nálunk szó szerint kell érteni, mert mi is kutyások vagyunk,van kutyaiskolánk is, és a kutyaiskolások is nagy szeretettel jönnek le egy-egy foglalkozás után a kutyusokkal fürdeni a kutyastrandra.

Nagyon szeretjük a kutyákat, és próbáljuk minél jobban kiszolgálni a kutyák és kutyások igényeit. Nálunk a faházainkban a kutyák a gazdikkal együtt lehetnek, nem szorulnak ki, nem kell megkötni őket. Kutyás strandunk úgy van kialakítva, hogy sokáig lankás a víz, így a kutyák szívesen sétálnak be, nem merülnek el, hozzá tudnak szokni a vízhez, van idejük megtanulni úszni, rájönni, hogy az úszás milyen jó is nekik. A strandhoz nagy füves parkoló tartozik, ahol 2 fürdés között, nagyokat futkározhatnak.

Kutyabarát.hu: Látsz fejlődést, javulást a felelős kutyatartás terén? Ti mit tesztek a felelős kutyatartás fejlesztése érdekében?

Varga Gábor: Természetesen nálunk is, mint minden jól működő helyen vannak íratlan illemszabályok. Ilyenek, hogy tüzelő szukát nem illik hozni a strandra (ez szerintem a kutya egészségét is védi az esetleges fertőzéstől), valamint, hogy a kutyák után hagyott ürüléket a strand területén össze kell szedni, amihez mi mindig biztosítunk kakiszedő zacskókat. Sajnos, még mindig van, aki ezt nem teszi meg, de reméljük, hogy egyszer eljutunk oda, hogy ez természetes lesz minden gazdának.

Nagyon sok kutyaiskolának, kutyás összejövetelnek adunk helyet, fajta klubok és egyéb kutyás rendezvényeket fogadunk, olyankor mindig biztosítjuk számukra, hogy zavartalanul kutyázzanak.

Szerencsére a kutyatartás kultúrája fejlődik, ezt abból is látjuk, hogy évről évre egyre többen jönnek kutyával nyaralni, illetve fürdeni. Azok a gazdák, akik hozzánk járnak, mind társnak tartják a kutyát (kutyájukat), így szocializáltak szoktak lenni, és nem szokott probléma lenni sem a strandon, sem a kempingben.

Nagyon sok visszajáró/visszatérő vendégünk van, még olyan is, aki kéthetente hozza a kutyáját Debrecenből hozzánk fürödni. Mi ezt nagyon nagyra értékeljük, mert ez azt mutatja, hogy mennyire szereti a gazda a kutyáját, sem időt, sem pénzt nem sajnál a kedvencétől, csak az a célja, hogy a kutyája jól érezze magát.

Jó lenne, ha a köztudatban nem csak, mint szórakozás lenne, hogy fürödhet a kutya, hanem nagyon jó a kutya egészségének is, mert olyan izmokat mozgat meg az úszás, amit futással és egyéb játékkal nem tudunk elérni. Egy olyan kutyának, amelyiknek folyamatosan van lehetősége úszni, jók lesznek az ízületei, lassabban jönnek elő a mozgásszervi megbetegedések.

A kutyás strand a kutya nélküli strandrésztől el van különítve, így a kutyás és nem kutyás nem zavarják egymást, így nincsenek konfliktusok.

Kutyabarát.hu: Volt negatív tapasztalatok, amiatt, hogy kutyabarát hely vagytok? Esetleg elkerülnek Titeket emiatt más (nem kutyás) vendégek?

Varga Gábor: Szerencsére mi már olyan kutyabarát hírrel bírunk, hogy az olyan emberek, akik nagyon nem szeretik a kutyákat, elkerülnek bennünket, így nincs igazán konfliktus. Idén egy kisebb „konfliktus” akkor történt, amikor egy horgásznak, a felelőtlenül elől hagyott, hamburgerét megette az egyik kutya.

Legnagyobb problémánk inkább a nem egyértelmű és régi elavult rendeletekkel van, mert nem tudják a "szakemberek" mikor-miben, hogy dönthetnek, így sok mindenre csak hallgatólagos beleegyezést adnak.

További képek a Tavirózsa Kemping profiloldalán.

 

Sziládi-Kovács Hajni
(kutyabarát.hu)

 

 

Tegyél Te is a hazai felelős kutyatartás népszerűsítéséért! Támogatóként kiemelt szerepet vállalhatsz egy egyedülálló kezdeményezésben, egy olyan társadalmi ügyben, amely több, mint 3 millió embert érint Magyarországon, részese lehetsz egy összetartó közösségnek, ahol a kutyabarát filozófia központi szerepet játszik. RÉSZLETEK

Kiemelt támogatók:


Partnereink:

A pályázat kiírója és szervezője: