HÍREK | Múzeumban kutyával? Igen! A kutyabarát Óbudai Múzeum

Nagy öröm volt, amikor megtudtuk, hogy egyedülálló módon egy budapesti múzeum a látogatói között szívesen fogadja a kutyákat is. Még nagyobb volt az öröm, hogy jelentkeztek pályázatunkra, az Év Kutyabarát munkahelye kategóriában.

A Kutyabarát.hu különdíjjal jutalmazta az Óbudai Múzeumot úttörő kezdeményezéséért. Karsai-Diamant Lívia, múzeumpedagógust kérdeztük az Óbudai Múzeum képviseletében, hogyan is indult ez az egyedülálló kezdeményezés?

Kutyabarát.hu: Mi indította az Óbudai Múzeumot egy ilyen egyedülálló kezdeményezésre? 

Karsai-Diamant Lívia: Az ötlet onnan jött, hogy már több olyan látogatót kellett visszautasítani, aki kutyával érkezett hozzánk, ez elgondolkodtatott minket, miért is zárnánk el bárki elől kiállításainkat? Gondoltunk itt az óbudai kutyás közösségre, illetve az ide látogató turistákra egyaránt.
Múzeumunk fiatalos, dinamikus csapata mindig is úttörőként támogatta a jó kezdeményezéseket, ezért is döntöttünk úgy, hogy követve a Nyugat-Európában már bevált szokást, múzeumunkat kutyabaráttá tesszük.

Kutyabarát.hu: Mit jelent a "kutyabarát" jelző Nálatok? Miben nyilvánul ez meg a múzeumnál? 

Karsai-Diamant Lívia: Úgy az állandó, mind az időszaki kiállításainkat elérhetővé tettük a kutyás látogatók számára, természetesen póráz használata mellett. Minden kutyát friss vízzel várunk, úgy az Óbudai helytörténeti kiállítási egységben Óbuda Fő terén, mint a Lajos utcai Goldberger Textilipari Gyűjteményben. Reméljük, hogy a kiállítások megtekintése után a kutyasétáltatások során is téma lesz az Óbudai Múzeum, és hogy nyitottabb szemmel járnak majd látogatóink Óbudán, és reméljük, nagyobb fogékonyságot mutatnak a helyi emlékek iránt.


Karsai-Diamant Lívia, múzeumpedagógus

Kutyabarát.hu: Idén augusztus óta lettetek kutyabarát múzeum, éltek azóta többen is a lehetőséggel, vannak látogatóitok kutyával?

Karsai-Diamant Lívia: A kutyás látogatók aránya még viszonylag alacsonynak mondható, de őszintén reméljük, hogy a megtisztelő különdíj kapcsán is minél szélesebb körben válik ismertté, hogy kutyabarát múzeum lettünk. Óbuda és a múzeumi szakma is örömmel fogadta kezdeményezésünket, reméljük követőink is akadnak majd.

Kutyabarát.hu: Mit tanácsoltok a kutyás vendégeknek, mire ügyeljenek, hogyan viselkedjenek Nálatok? 

Karsai-Diamant Lívia: A legfontosabb szempont továbbra is a műtárgyak védelme, így azt kérjük kutyás látogatóinktól, hogy a szokásosnál is nagyobb figyelemmel járjanak el a kiállítás megtekintése során.

Kutyabarát.hu: Köszönjük ezt az úttörő kezdeményezést az Óbudai Múzeumnak, további jó munkát kívánunk Nektek! Bízunk benne, hogy a többi budapesti és vidéki múzeum is követi a példátokat!

 

Sziládi-Kovács Hajni

 

Az Óbudai Múzeum profiloldala

 

 

(kutyabarát.hu)

Tegyél Te is a hazai felelős kutyatartás népszerűsítéséért! Támogatóként kiemelt szerepet vállalhatsz egy egyedülálló kezdeményezésben, egy olyan társadalmi ügyben, amely több, mint 3 millió embert érint Magyarországon, részese lehetsz egy összetartó közösségnek, ahol a kutyabarát filozófia központi szerepet játszik. RÉSZLETEK

Kiemelt támogatók:


Partnereink:

A pályázat kiírója és szervezője: